9. september 2022 – “Gevækst” fællesudstilling af Lene Vidding og Birgitte Hvitved Dall.

”Gevækst” er titlen på den første af efterårets udstillinger i Kubus Albas udstillingsrum på L. A. Rings Vej 54 i Højbjerg. ”Gevækst” er en udstilling om og af natur af billedkunstnerne Birgitte Hvitved Dall og Lene Vidding. De to kunstnere viser i udstillingen, hvordan naturen rummer både livet og døden i et og samme åndedrag.

Naturen er en væsentlig del af deres kunstneriske praksis – det blik som de gransker verden med og den flod af inspiration som de øser af. En kunstnerisk praksis, der griber bagud i tid til oplysningstidens fascination og undersøgelse af naturens vidundere.

Deres ærinde er ikke at skrive sig ind i den antropocæne kunsthistorie, hvor naturen skildres som et offer for menneskets tåbeligheder. Vi ser naturen gennem deres kunstneriske blik. Et blik hvor vi konfronteres med naturens styrke, kraft og kilde til eftertænksom visdom.

”Livet er simpelt – alt har sin tid”

(Lene Vidding)

Lene Vidding arbejder med naturens materialer både 2- og 3-dimensionelt, gennem betagende og sirlige tableauer af blomster, planterødder og dyrekranier i skrøbelige håndlavede montre af glas og skyggespil af plantesilhuetter tilsat lyd. I hendes naturuniverser ophører tiden med at eksistere; fødsel bliver til død, død bliver til liv i en uendelighedsmaskine af opståen og nedbrydning.

Om kilden til denne kunstneriske praksis siger Lene om sin barndom:

”Når jeg var i skoven, var jeg skoven. Jeg var en del af skoven og jeg følte at skoven lukkede mig ind – viste mig sine hemmeligheder. Jeg fandt tidligt ud af at alting blev født/spirede – voksede og døde. Sådan var det”

Man kunne nemt forveksle Birgitte Hvitved Dall med en forsker indenfor det naturvidenskabelige område, når hun iført hvid kittel, maske og sikkerhedsbriller forvandler 250 kg sort beton til store og meget tunge aftryk af træ. Eller når hun analyserer kræftknuder på træer gennem kameraets linse. Ligesom forskeren isolerer hun undersøgelsens genstand for at studere det i en 300 gange forstørrelse på skærmen. Men her ophører ligheden mellem Birgittes kunstneriske metode og forskerens videnskabelige. For konklusionen på værkerne kommer aldrig. De er der bare – isoleret, blæst op i mandshøjde, præcist gengivet.

Hun fortæller aldrig sit publikum, hvad de skal mene eller tænke. Som beskuer er man overladt til sig selv og sin egen følelse af at være vidne til noget, der er uendeligt meget større, langt langsommere og mere betydningsfuldt end mennesket og alligevel så tæt på, at oplevelsen lægger sig under huden på en.

Man forlader udstillingen med både optimisme og en følelse af ydmyghed i bevidstheden om at være et tidsmæssigt komma i naturens lange og langsomme fortælling.

Birgitte Hvitved Dall og Lene Vidding kendte ikke hinanden før de blev parret til en kunstnerisk duet med naturen som omdrejningspunkt. Lene Vidding har mange år som billedkunstner og mange udstillinger bag sig og har både været repræsenteret på Kunstnernes Sommerudstilling og Kunstnernes Påskeudstilling og den censurerede udstilling Fugl på Johannes Larsen Museet. Birgitte Hvitved Dall tog afgang fra Århus Kunstakademi i 2020 og stiftede samme år Kunstnerforeningen Kubus Alba sammen med 5 kolleger. Kubus Albas udstillingsrum danner ramme om 6 – 8 årlige udstillinger af samtidskunst af lokale, nationale og internationale kunstnere. Birgitte Hvitved Dall har udstillet på bl.a. Kunst&Co i Flensborg, Skagen Odde naturcenter, Huset i Asnæs og Ovartaci pop-up, Skejby.

”Gevækst”

af Birgitte Hvitved Dall & Lene Vidding

Kunstnerforeningen Kubus Alba

L. A. Rings Vej 54

8270 Højbjerg

Fernisering: Fredag d. 9. sep. 2022 kl. 17.00 – 19.00

Udstillingen er åben 10. sep. – 18. sep. kl. 12.00 – 17.00 – eller efter aftale.

Instagram:

@birgitte_hvitved_dall

@lenevidding

@kubus_alba

www.kubusalba.dk