Det handler om tyngdekraft, når vi åbner for årets fællesudstilling i udstillingsrummet på L. A. Rings Vej 54, Højbjerg.
I vølvens spådom er det verdenstræet Yggdrasil, der holder alting på plads og i pæn kosmisk orden. Én blandt det utal af forklaringsmodeller, der gennem tiden er brugt til at forklare hvorfor ting ikke falder opad. Galilei modellerede det frie fald, Newtons æble var tiltrukket af jorden – Einstein bøjede rumtiden og forskere jagter lige nu gravitonen. Den partikel, der mangler for at forklare gravitationen eller tyngdekraften.
Vi kender alt til tyngdekraftens indvirkning, men ingen kender den bagvedliggende årsag.
Kampen om ordet er suverænt vundet af Newton, idet TYNGDEKRAFT er det ord vi bruger i det daglige, når vi skal forklare tingenes nære relation til jordoverfladen.
I den aktuelle udstilling Marie Kaarøe og Birgitte Hvitved Dall berige os med en kropslig sansning af tyngde når vævede tekstiler følger jordens tiltrækning (Marie Kaarøe) eller store granitblokke tilsyneladende falder fra hinanden. (Birgitte Hvitved Dall).
Tyngdekraften spiller en rolle, både når vi fødes og når vi ældes. Det sidste udfolder sig i Lotte Kejsers maleri på udstillingen og det første i Jo Bødskovs installatoriske værk, hvor Yggdrasils rødder agerer fødselshjælper.
I Kirsten Schmidt Nielsens grafiske artwriting bliver tyngdekraft genstand for undersøgelser af ordenes vægt og sandhedsværdi.
Lisbeth Hulgaard undersøger metaforens evne til både at oplyse og fordreje gennem fysiske eksperimenter, hvor vand tilsyneladende løber opad, og æbler indgår som det metaforiske X i ligningen.
Alt i alt, så byder Kubus Alba velkommen til en udstilling, hvor det hele er som det plejer og måske alligevel er vendt på hovedet.
Fernisering: 1. oktober 2022 kl. 14.00 – 16.00
Finnissage: 13. oktober2022 kl. 19.00 – 21.00
Åbningstider: lørdage – torsdage 1.okt. – 13. okt. kl. 11.00 – 17.00 (fredag lukket)
Vi vil være tilstede i hele udstillingsperioden og der vil være mulighed for at besøge kunstnerværkstederne.